mommylife

Mine bedste råd til den nybagte mor

Det er stort og enormt overvældende at være nybagt mor, især hvis det er første gang. Det er en hel ny verden, der kan være svær at mestre fra dag 1. Jeg havde nogle helt forkerte tanker og planer omkring min første tid som mor. Jeg troede jeg ville være fit for fight sekundet efter jeg havde født, men det viste sig, at jeg var helt gal på den. Min første tid som mor var en skøn, men også en benhård periode, defor vil jeg gerne dele mine råd og erfaringer med jer, så i kan få den bedste begyndelse sammen.

1. Lad vær med at sammenligne dig selv med andre

Jeg havde en helt klar forestilling om, at de første 14 dage efter Charlie var blevet født, skulle Lasse og jeg bruge på at gå på cafe, gå en masse ture og komme ud og lufte Charlie og barnevognen. Jeg havde set utallige af billeder på instagram af nybagte mødre, der var ude og gå dagen efter de havde født. Jeg regnede bestemt med at være en af de mødre. Situationen var bare en helt anden for mig, for jeg kunne slet ikke gå de første 14 dage efter fødslen, grundet en rimelig hidsig bristning. Istedet for at glæde mig over mit lille nye vidunder, brugte jeg så meget energi på at misunde de friske mødre, der havde overskud til at tage ud og gå lange ture, med deres små babyer.

2. Tag imod den hjælp du kan få 

Lad vær med at tro at du kan det hele selv, eller rettere sagt, lad vær med at tro at du skal gøre det hele selv. Der er ingen skam i at tage imod hjælp, især ikke når du er nybagt mor. Sig ja hvis din svigermor tilbyder at komme med aftensmad, tag imod tilbuddet hvis din mor spørger om hun skal tage opvasken og nyd hvis din søster tager dit vasketøj. Du behøver ikke at stå med det hele selv. Jo mere hjælp du tager imod, desto mere tid har du til det der rent faktisk tæller, dit nyfødte barn.

3. Tag tingene som de kommer 

Alle babyer er forskellige og har forskellige behov. Nogle sover meget, nogle har brug for ekstra meget nærkontakt, nogle har kolik og andre siger ikke et kvæk. Det er ikke til at vide, hvilken type baby du får, før du står med dit lille vidunder i armene. Af samme årsag vil jeg derfor ikke anbefale jer kommende mødre til at lave en masse planer, de første par dage efter fødslen. Måske er du meget medtaget af fødslen, ligesom jeg var, eller måske har dit barn brug for at i tager den helt med ro, det første stykke tid. Det er aldrig rart at aflyse, selvom de fleste mennesker har forståelse for at tingene ikke altid er lige til når man har en lille en. Det er svært at planlægge hvordan imorgen ser ud når man har en lille en, man faktisk ikke helt kender endnu. Så tag tingene som de kommer, meget andet er der ikke at gøre.

4. Bliv ikke skuffet hvis du ikke har tabt alle dine ekstra graviditetskilo i løbet af den første uge.

Tykke og tynde, høje og lave, vi er allesammen forskellige. Ligeledes er det også vidt forskelligt hvor hurtigt kroppen vender tilbage, ovenpå en graviditet og en fødsel. Nogle står knivskarp dagen derpå, mens andre skal bruge månedsvis (hvis ikke år) på at kæmpe med de overflødige graviditetskilo. Jeg troede jeg ville være tilbage på min normalvægt en uge efter fødslen, men her 8 måneder efter slås jeg stadig med 5-6 kilo.

5. Sørg for at have mad i huset

Medmindre du har planer om at leve af junkfood de første mange døgn efter fødslen, vil jeg anbefale dig at have lidt i køleskabet og i fryseren. En frysepizza og et par boller i fryseren kan virkelig gøre underværker. Det skal være så nemt som muligt i den første tid og store indkøb og madplaner er det sidste man kan overskue som nybagte forældre. I dagene og ugerne op til termin kan i passende fryse rester ned fra aftensmaden, så er der dejlig nem og hjemmelavet mad til de første dage hvor du ikke kan overskue at handle ind.

6. Lyt til jeres egne mavefornemmelser

Det er altid dejligt med et godt råd, men som nybagt mor er det nemt at føle man er ved at drukne i gode råd. Råd som til tider ikke engang er råd, men mere retningslinjer i forhold til hvordan du skal opdrage dit barn. I sidste ende er det jeres barn og samtidig jer der kender barnet bedst. Gør hvad der fungerer bedst for jer, også selvom tante Gertrud har en anden holdning til jeres opdragelse. I de fleste tilfælde er der ikke noget der hedder rigtig og forkert når vi snakker om børn og opdragelse. Alle børn er forskellige og har forskellige behov og derfor skal i som forældre lytte til jeres egne mavefornemmelser og ikke alle andres.

7. Bliv ikke bange hvis du ikke er helt forelsket i dit barn

Jeg havde en ret hård start på mor livet efter fødslen og jeg tror at netop dette har gjort, at jeg havde svært ved at knytte mig til Charlie i det første lange stykke tid. Han var et fremmede menneske, jeg overhovedet ikke kendte som jeg pludselig havde ansvaret for og skulle passe på. Jeg var ikke forelsket i ham og troede at jeg var helt galt på den, da jeg havde læst at alle bliver smaskforelskede i deres børn så snart de kommer op i deres arme. Sådan var mit tilfælde slet ikke, jeg var utrolig bange for at jeg aldrig ville komme til at elske ham og brugte enorm meget energi på at føle mig som en elendig mor. Efter jeg har åbnet op omkring manglen på kærlighed til min søn, har jeg heldigvis fundet ud af at jeg ikke var alene. Det er faktisk ganske normalt. Jeg ville ønske at jeg havde vidst dette inden jeg fødte, så jeg ikke havde brugt så meget tid på at slå mig selv i hovedet over den manglende forelskelse, for den kommer. Jeg har altid elsket Charlie med rygraden, men det tog lidt tid før jeg elskede ham med hjertet.

8. Det er helt okay hvis du ikke svæver på en lyserød sky, men derimod er overvældet

Sidst men ikke mindst er det bare benhård kost at blive forældre. Det er en voldsom forandring der kræver tilvænning. Forældrerollen bliver oftest kun beskrevet rosenrødt og det er det også tit, men det er også utallige af bekymringer, utilstrækkelighed, følelsen af ikke at være god nok og lort og gylp. Det er en stor opgave at blive mor, noget som man overhovedet ikke kan forberede sig på, før man står med sit afkom i hænderne.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *